Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

7 myyttiä ylipainoisuudesta ja laihdutuksesta

August 27, 2013 kirjoittanut  
Aihepiiri: Laihdutus

truefalseAiemmin tänä vuonna julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä (vertaisarvioitu lääketieteellinen julkaisu) katsaus, jossa käsiteltiin 7 myyttiä ylipainoisuuteen liittyen.  Nämä myytit elävät ja voivat hyvin, koska useat eri tahot, mukaanlukien suuri yleisö ja media, vahvistavat niitä jatkuvasti. Tässä lyhyt kooste katsauksesta:

Myytti 1: Pienet (päivittäiset) muutokset joko energiansaannissa tai -kulutuksessa johtavat pitkällä aikavälillä suuriin painonpudotustuloksiin

Tämä myytti on erittäin yleinen, mutta onko sillä mitään totuusperää? Katsauksen tehneiden tutkijoiden mukaan pienet muutokset johtavat verrattain pieneen laihdutustulokseen pitkällä aikavälillä. Esimerkkinä he käyttävät lyhyehkön kävelylenkin lisäämistä päivittäiseen rutiiniin vuoden ajaksi. Jos yksi kävelylenkki johtaa (alussa) n. 100 kcal ylimääräiseen kulutukseen, voidaan tästä uskomuksen mukaan laskea, että vuoden kuluttua paino on tippunut 20-25 kg. Tämä on kuitenkin täyttä potaskaa, sillä todellinen painonpudotus ei ole koskaan lineaarista ja aineenvaihdunnan muutokset ja jatkuvasti väistämättä pienentyvä energiankulutus tuon kävelylenkin aikana johtavat vuoden aikana korkeintaan 5 kilon laihtutumiseen.

Myytti 2: Realistiset tavoitteet ovat tärkeitä laihdutuksessa, koska muuten laihduttaja turhautuu eikä laihdu tarpeeksi

Tutkijoiden mukaan tutkimustulokset tässä aihepiirissä viittaavat siihen, että kunnianhimoiset laihdutustavoitteet eivät millään tavalla vaikuta negatiivisesti laihdutustulokseen. Itse asiassa totuus on täysin päinvastainen: kunnianhimoiset tavoiteet johtavat usein parempaan laihdutustulokseen kuin ns. realistiset tavoitteet. Eli rima riittävän korkealle!

Myytti 3: Nopea painonpudotus ei ole pysyvää, vain hitaalla tahdilla saa pysyviä tuloksia

Tämä myytti on yksi sitkeimmistä laihdutukseen liittyvistä uskomuksista. Totuus on kuitenkin se, että painonpudotuksen vauhdilla ei ole todettu olevan suoraa yhteyttä ns. pysyvän lopputuloksen kannalta. Onkin oleellista muistaa, että elämäntapojen pysyvät muutokset auttavat laihduttajaa pysymään uudessa (hoikistuneessa) ulkomudossaan. Hidaskaan painonpudotustahti ei tässä auta, jos heti palataan “huonoille tavoille” kun dieetti on lopetettu.

Myytti 4: Ennen laihdutuksen alkua on tärkeää arvioida laihduttajan valmius laihdutuksen aloittamiseen

Tästä myytistä tutkijat toteavat, että väitettä tukemaan ei löydy minkäälaisia todisteita tai tutkimuksia eikä tällaisen arvioinnin tekeminen ennusta millään tavalla painonpudotuksen onnistumista. Case closed.

Myytti 5: Koulujen liikuntatunneilla on merkittävä rooli lasten ja nuorten ylipainoisuuden ehkäisyssä

Tämäkin myytti on täyttä puppua, sillä liikuntatuntien lisääminenkään ei poista lihavuusongelmaa. Vain ruokailutapojen kuntoon laittaminen koko perheen osalta (myös isit ja äidit) ja liikunnallinen elämäntapa auttavat tähän asiaan. PS3 tai XBox kiinni ja ulos pelamaan pelejä! Sokeriset välipalat myös pois ja tilalle proteiinipitoisia välipaloja ja täysjyvää.

Myytti 6: Imetys suojaa myöhemmin lasta lihavuudelta

Puolueettomissa tutkimuksissa ei olla löydetty minkäänlaisia todisteita siitä, että vauvana rintamaitoa saaneet olisivat “säästyneet lihavuudelta” aikuisiässä.

Myytti 7: Seksuaalinen kanssakäyminen on hyvä rasvanpolttaja, jopa 100-300 kcal/”kerta”

Tutkijat käsittelivät tätä myyttiä ns. MET-arvon kautta. MET mittaa jonkin fyysisen aktiviteetin rasittavuutta siten, että lepotila vastaa MET 1 -arvoa ja yli 15 lukema on jo erittäin kovan kilpaurheilusuorituksen tasoa. Seksin harrastaminen sai tutkijoilta MET-arvon 3. Tämän arvion mukaan keskipainoinen mies kuluttaisi tunnin seksiaktin aikana n. 210 kcal. Kun tämän suhteuttaa siihen, että keskimäärin seksiin käytetään n. 6 min/kerta, on kalorilukemakin aivan jotain muuta kuin 100-300 kcal…

 

 

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.