Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Asiaa vai roskaa osa 3

June 20, 2013 kirjoittanut  
Aihepiiri: Laihdutus

suklaakeksit laihduttavat

Tällä kertaa pureskelen tovin tätä Voice.fi -sivuston juttua: “Suklaakeksit ja 8 muuta yllättävää asiaa, jotka saavat painon putoamaan“. Lähtökohtaisesti tämä juttu on taas tätä roskaosastoa jo pelkästään tuon otsikkonsa vuoksi, mutta ei vielä lähdetä heilumaan sen pesäpallomailan kanssa. Aloitetaan suoraan noista suklaakekseistä, eli ovatko ne laihdutuksen suuri salaisuus? Jutussa viitataan akateemiseen tutkimukseen, jossa todettiin 6 kk tutkimusjakson päätteeksi seuraavaa:

 • aamiaiseksi runsaasti proteiinia ja hiilihydraatteja (mukana siis nämä suklaakeksit) nauttineet laihtuivat reilusti 6 kk jakson aikana
 • aamiaiseksi kevyen proteiinipainotteisen aterian nauttineet laihtuivat huomattavasti vähemmän 6 kk jakson aikana

Edellä kerrotun (suppean) tiedon perusteella onkin siis helppo tulla tähän johtopäätökseen: reilusti proteiineja ja hiilihydraatteja aamulla, suklaakeksit kaupan päälle ja laihtuminen on taattua. Eikö niin? Se, mitä tässä ei kuitenkaan kerrota, on seuraava:

 • molemmat ryhmät söivät saman verran energiamäärällisesti (yhtä paljon kaloreita/päivä)
 • molemmat ryhmät söivät varsinkin Suomen ravintosuosituksiin nähden paljon proteiinia, noin 160-200 grammaa päivässä
 • toinen ryhmä söi vain vähän hiilihydraatteja (n. 80 grammaa päivässä) ja toinen vielä vähemmän, noin 40-50 grammaa päivässä
 • toinen ryhmä söi siis “ison” aamiaisen (noin 600 kcal) ja toinen 300 kcal aamiaisen
 • 3 kk seurannan jälkeen molemmat ryhmät olivat laihtuneet käytännössä tasan yhtä paljon(!!)
 • laihtumisen kannalta erot ryhmien välille syntyivät vasta toisen 3 kk aikana, jolloin (oletetusti) toinen ryhmä ei jaksanut enää noudattaa erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliotaan

Tutkijat myöntävät itsekin, että heidän tutkimuksensa on puutteellinen monenkin asian kannalta ja lisätutkimusta tarvitaan mm. sen suhteen, onko aamiaisen koostumuksella merkitystä laihdutuksen kannalta ja miten makroravinteiden (proteiini, rasvat, hh) jakauma vaikuttaa laihdutustulokseen. Nythän tuo ero laihduttajien välillä syntyi (oikeasti) siitä, että toinen ryhmä jaksoi vetää homman loppuun saakka ja toinen ei. Erottimena tässä toimi se, että toiset saivat päivittäin “jotain pientä herkkua” ja toiset eivät. Ensimmäinen opetus tässä on se, että kaikkea saa kyllä syödä (myös niitä suklaakeksejä), kunhan energiansaanti pysyy pääsääntöisesti ns. miinuksella, tällöin laihtuu vuorenvarmasti! Pienet herkut ovat siis sallittuja ja jopa toivottavia, jotta myös pääkoppa pysyy kunnossa dieetin aikana. Toinen opetus on se, että proteiininsaanti pitää olla riittävän runsasta hyvän laihdutustuloksen aikaansaamiseksi.

Tässä kohtaa onkin hyvä viitata tuohon Voicen jutun kohtaan 9, eli kananmunan syöntiin aamiaisella. Tutkimusten mukaan proteiinipitoisen aamiaisen nauttineet tuntevat olonsa kylläisemmiksi ja myös onnistuvat paremmin laihdutuksessa kuin muut. Tässä ei mainita sanallakaan suklaakeksejä, olisikohan niiden avulla saanut vielä paremman tuloksen… :)

Muutamiin kohtiin tuossa Voicen jutussa en puutu ollenkaan, koska niihin minulla ei ole paljoakaan lisättävää, mutta mainitaan nyt vielä nämä asiat:

 1. Vihersalaatti on hyvää ravintoa, mutta ei se kenenkään laihdutusprojektia heitä suuntaan tai toiseen, jos ei nyt kilotolkulla syö päivittäin.
 2. Samat sanat cantaloupeen, meloneihin ym. hedelmiin liittyen, niiden väitetyt nesteenpoisto-ominaisuudet ovat aivan se ja sama laihdutuksen kannalta – ne eivät polta läskiä pois sen enempää kuin ruisleipäkään. Ylipaino ei johdu nesteen liikamäärästä, vaan läskistä, jota kroppa on varastoinut liikaa. Älä siis huijaa itseäsi kaikenmaailman nesteenpoistotarinoilla.
 3. Tumma suklaa: pieninä määrinä jopa terveellistä, mutta 100-200 grammaa päivässä ei edelleenkään auta laihdutuksessa. Toki jos pitää valita kahdesta pahasta pienempi, niin mieluummin tumma suklaa kuin vaalea maitosuklaa.

Kannattaa muistaa, että myös akateemiset tutkimukset voivat olla puutteellisia (ja ovatkin monesti) ja jopa harhaanjohtavia. Omaa ajattelua kannattaa harrastaa ja tarkistaa asioita useammasta kuin yhdestä lähteestä. Tuo suklaakeksijuttu on myös hyvä esimerkki siitä, miten mediat tarttuvat johonkin yksittäiseen pieneen asiaan jossain tutkimuksessa ja nostavat sen keskiöön, tyyliin “syö suklaakeksejä ja laihdu”.  Tällainen tarina tällä kertaa, tykkää vapaasti ja laita kavereille luettavaksi, palataan taas vastaavissa merkeissä asiaan!

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.