Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Laihduttamisen perusteet – osa 1

May 11, 2010 kirjoittanut  
Aihepiiri: Laihdutus

painokäyräIltapäivälehdet, naistenlehdet ja itse asiassa kaikki mahdolliset mediat tuputtavat jatkuvasti laihduttajille täysin tyhjänpäiväistä “informaatiota”. Välillä toitotetaan jonkin julkkiksen uusinta trendidieettiä tai jotain “uutta ja mullistavaa” laihdutuskuuria ja välillä tuodaan “laihdutusvinkkejä” oman projektinsa kanssa tuskaileville. Ongelmaahan tässä ei olisi, jos ihmiset osaisivat ottaa tämän “informaation” sellaisena kuin on, eli viihteenä. Mitään muuta arvoa näillä jutuilla ei ole.

Itseäni hämmästyttää suuresti se, että suuri joukko ihmisiä laihduttaa jatkuvasti ns. “musta laatikko” -menetelmällä. Noudatetaan siis käytännössä jotain mystistä “kuuria” ottamatta ensin selvää, mihin homma perustuu, onko siinä mitään järkeä ja onko tulos varmasti toivottu. “Kun se kerran toimii Jennifer Anistonilla niin kyllä sen täytyy toimia minullakin!” Tähän päättömyyteen pitää tulla loppu! Kirjoitan tässä ja parissa seuraavassa kirjoituksessa laihdutuksen tärkeimmistä periaatteista ja kulmakivistä ja avaan vähän tätä “mustaa laatikkoa”. Toivottavasti näiden kirjoitusten lukemisen jälkeen ihmiset osaavat arvioida erilaisia laihdutusmenetelmiä järkevältä pohjalta ja tehdä sen jälkeen valistuneita päätöksiä kroppansa suhteen. Sitten suoraan asiaan.

Laihdutuksen muistilista

Seuraavassa on yksinkertaistettu lista asioista, jotka täytyy huomioida ennen laihdutuksen aloittamista ja luonnollisesti sen aikana. Lista on järjestetty tärkeysjärjestykseen. Yksinkertaisuuden takia en ota tässä vaiheessa kantaa elämäntilanteen asettamiin haasteisiin tms. tekijöihin, vaan keskityn insinöörimäisesti vain “numerotietoon”. Seuraavilla asioilla lähdetään liikkeelle:

  1. Riittävä kalorivaje
  2. Makroaineet (proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit) ja niiden väliset suhteet
  3. Liikunta laihdutuksen tukena
  4. Muut tekijät

Aloitetaan homman purkaminen 1. kohdasta, eli kalorivajeen määrittelystä. Mutta vasta seuraavassa osassa tätä juttusarjaa!

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.