Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Nopea laihdutus vs. hidas laihdutus, kumpi toimii paremmin?

May 10, 2010 kirjoittanut  
Aihepiiri: Laihdutus

painonpudotusYleinen käsitys on, että maltillisella laihdutuksella saadaan aikaan pysyviä tuloksia. Nopeaa laihdutusta ei monestikaan suositella, koska saman käsityksen mukaan tällöin kilot tulevat helpommin takaisin. Tätä asiaa on tutkittu jonkin verran myös tieteellisesti, viimeisin tutkimus löytyy International Journal of Behavioral Medicine -julkaisusta toukokuulta (tarkemmat tiedot kirjoituksen lopussa). Tämän amerikkalaistutkimuksen mukaan salaisuus laihtumiseen ja sen jälkeiseen pitkäaikaiseen painonhallintaan on nopea laihdutus, ainakin laihdutusprojektin alkuvaiheessa.

Tutkimuksessa oli mukana 262 keski-ikäistä ylipainoista naista. Naiset noudattivat kuuden kuukauden ajan elintapojen muutokseen tähtäävää laihdutusohjelmaa, jossa ideana oli vähentää kaloreiden saantia ruuasta ja lisätä liikuntaa (ei mitään mullistavaa tässä kombinaatiossa).  Tämä jälkeen naiset saivat vuoden ajan tukea jatkoprojektiinsa mm. ryhmäkokoontumisista ja henkilökohtaisista tapaamisista tutkimusryhmän kanssa. Tutkimusryhmä jakoi naiset kolmeen ryhmään riippuen siitä, miten paljon painoa he olivat ehtineet laihtua ensimmäisen laihdutuskuukauden aikana. 1-ryhmä (nopeat) olivat tiputtaneet yli 0,68 kg per viikko, 2-ryhmä (keskiryhmä) puolestaan 0,23-0,68 kg per viikko ja 3-ryhmä (hitaat) olivat tiputtaneet alle 0,23 kg per viikko. Tämän jälkeen laihdutustuloksia ja mahdollista painon uudelleen nousua seurattiin 6 ja 18 kuukauden jaksojen jälkeen.

Tutkimuksessa havaittiin, että ensimmäisen kuukauden tiukimmin dieettailleet laihtuivat eniten koko tarkkailujaksolla ja myös säilyttivät uuden painonsa pidempään kuin vertailuryhmät. 1-ryhmässä (nopeat) olleet naiset säilyttivät uuden painonsa 5 kertaa todennäköisemmin kuin 3-ryhmäläiset (hitaat). Myös 2-ryhmän (keskiryhmä) kuuluneet naiset pysyivät uudessa painolukemassaan 3 kertaa todennäköisemmin kuin 3-ryhmäläiset (hitaat).  Johtopäätös tästä tutkimuksesta oli se, että nykäisemällä alkuun tiukemman dieetin, ovat laihdutuksen tulokset paremmat myös pidemmällä tähtäimellä.

Sivusin itsekin tätä samaa asiaa aiemmassa kirjoituksessani. Tämä laihdutusmalli on myös se, jota itse suosin asiakkaillani, jos vain suinkin mahdollista. Aina pitää kuitenkin muistaa se, että ilman aitoja elämäntapamuutoksia mikään laihdutusprojekti ei tule onnistumaan pidemmän päälle.

Tutkimuslähde:
Nackers LM et al (2010). The association between rate of initial weight loss and long-term success in obesity treatment: does slow and steady win the race? International Journal of Behavioral Medicine, DOI 10.1007/s12529-010-9092-y

Kirjoituksen kuvalähde: http://www.flickr.com/photos/alancleaver/ / CC BY 2.0

 

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.