Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Yleisesti ihmedieeteistä ja trendidieeteistä

April 23, 2010 kirjoittanut  
Aihepiiri: Laihdutus

Kevään koittaessa varsinkin naistenlehdet ja iltapäivälehdet ovat täynnä juttuja, joissa kerrotaan viimeisimmät laihdutusvinkit muutaman kilon tiputukseen höystettynä jonkun “julkkiksen” omalla laihdutuskokemuksella. Yksikään näistä jutuista ei kuitenkaan koskaan anna kunnollisia työkaluja laihduttajalle: mitä pitäisi syödä, miten paljon ja miten usein, mitä liikuntaa pitäisi harrastaa jne. Kysymyksiä on paljon mutta kukaan ei vastaa näihin suoraan.

Ihmedieeteissä (kaalisoppadieetit, kananmuna ja valkoviini – ym. järjenköyhät viritykset) on se vika, etteivät ne perustu ylipäänsä yhtään mihinkään (muuhun kuin kropan tyhjentämiseen vedestä) ja niiden teho on lyhytaikainen ja johtaa n. 99,99 prosentissa ihmisistä reiluun lihomiseen kuukauden sisällä dieetin lopettamisesta. Tähän on monta syytä, joita tulen käsittelemään myöhemmissä kirjoituksissa.

Trendidieeteissä (esim. South Beach, Atkins, GI-pohjainen dieetti jne.) on puolestaan se vika, että niiden avullakaan laihdutustulokset eivät ole välttämättä pysyviä. Ne ovat kuitenkin selkeästi iso askel järjellisempään suuntaan laihduttamisessa. Tulokset eivät ole näilläkään dieeteillä pysyviä lähinnä sen takia, että niiden noudattaminen vaatii aina tietyntyyppistä ruokavaliota tai syömistottumuksien muuttamista pidemmäksi aikaa. Lisäksi dieetiltä pitäisi osata palata ns. normaalin syömisen pariin hallitusti, jottei jojo-efektiä (takaisin lihominen – laihtuminen – uudelleen lihominen) pääsisi tapahtumaan. Tämä puolestaan on suurelle osaa ihmisistä äärimmäisen hankalaa joko itsekurin tai tiedonpuutteen takia.

Yhteinen tekijä näillä ihmedieeteillä ja trendidieeteillä on se, että ne ovat molemmat kuuriluonteisia. Ollaan siis dieetillä jonkin aikaa, ja sen jälkeen palataan entiseen. Ei siis ole ihme, että kilot palaavat pikkuhiljaa entiselleen.

Ovatko ns. “kuurit” sitten huono asia? Eivät välttämättä. Hyvin suunniteltu ja riittävän agressiivisesti toteutettu kuuri antaa motivaatiota pidemmän tähtäimen laihdutuspyrkimyksiin. Haluttuun lopputulokseen pääsee käytännössä useampaakin polkua pitkin, joista tehokkaimmat ovat seuraavat (eivät missään erityisessä järjestyksessä):

1. pysyvä elämänmuutos, joka pitää sisällään sekä siistityn ruokavalion että liikunnan harjoittamisen
2. raju ja nopea laihdutuskuuri, jonka jälkeen hallittu paluu ns. arkeen
3. yhdistelmä 1. ja 2. kohdasta siten, että tiukan kuurin jälkeen tehdään hallittu siirtymä terveellisempään elämään, pysyvästi

Näistä vaihtoehdoista kaikki ovat toimivia, joskin 2. kohta johtaa suurimmissa osassa tapauksista uudelleen lihomiseen lyhyen ajan sisällä. Varsinkin jos “arkeen” palaaminen tarkoittaa pizza- , munkki- ja viinerikuurin jatkoa. Suurimmalle osalle ihmisistä 1. kohta on kaikkein järkevin ja terveellisen vaihtoehto, mutta kovalla itsekurilla varustetut laihduttajat voivat kokeilla myös 3. kohdan yhdistelmäratkaisua.

Kirjoituksen kuvalähde: http://www.flickr.com/photos/malias/41415099/

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.