Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Yöunella merkittävä vaikutus kehon koostumukseen

August 6, 2011 kirjoittanut  
Aihepiiri: Terveys ja hyvinvointi

nukkuminenTiesitkö, että yöunella on todella dramaattinen vaikutus kehon koostumukseesi? Tuoreessa tutkimuksessa kohderyhmän muodostivat normaalipainoiset miehet ja naiset, joiden syömää kalorimäärää seurattiin lyhyen, 4 tunnin, yöunen jälkeen ja pidemmän, 9 tunnin, yöunen jälkeen. Naiset söivät lyhyiden yöunien jälkeen päivän aikana 15,2 prosenttia enemmän kaloreita kuin normaalisti, kun taas miehillä vastaava luku oli 9,2 prosenttia.

Mielenkiintoista on myös se, että naisten syömä rasvan määrä oli 39 prosenttia normaalia suurempi ja varsinkin tyydyttynättä rasvaa upposi 61 prosenttia normaalia enemmän. Proteiinia söivät hieman normaalia enemmän sekä miehet että naiset. Yllättävää kyllä hiilihydraattien määrässä ei tapahtunut suurta nousua.

Sekä miesten että naisten kalorinkulutus mitattiin normaalia pienemmäksi lyhyen yöunen jälkeen, vaikka päivän aikana kohderyhmään kuuluvat söivät 300 kcal enemmän kuin normaalisti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkuvasti vähän nukkuvilla kalorien saanti ylittää normaalitason jatkuvasti n. 300 kcal/päivä. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Noin kilo lisää läskiä kuukausitasolla, huonosti nukkuvat ystäväni…

Tutkimuslähde: http://www.ajcn.org/content/94/2/410.abstract

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.