Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Naiset ja kuntosaliharjoittelu – osa 3: Vääränlaiset tai puuttuvat saliohjelmat

June 8, 2010 kirjoittanut  
Aihepiiri: Treenaaminen

Tämä on kolmas osa tästä juttusarjasta, jossa käyn läpi yleisimpiä naisten kuntosaliharjoitteluun liittyviä virheitä ja kerron oman näkemykseni näiden virheiden oikaisuun. Suosittelen, että aloitat ensimmäisestä osasta ja lukaiset myös sarjan toisen osan ennen kuin siirryt tämän osan pariin.

Hyvin suurella osalla naistreenaajista tavoite saattaa olla ainakin jollain tasolla selkeä (esim. laihtuminen), mutta varsinainen saliharjoittelu ei kuitenkaan heijasta tätä tavoitetta millään tavalla. Miksi ei? Kyse on yleensä tiedon puutteesta, vääristä neuvoista ja ohjeista ja/tai puutteellisesta ohjauksesta. Ikävä totuus on, että hyvin monella kuntosalilla on mappi täynnä ns. perusohjelmia, joita sitten lyödään jokaisen aloittelevan treenaajaan eteen ottamatta millään tavalla kantaa treenaajaan yksilöllisiin tavoitteisiin, ominaisuuksiin, treenihistoriaan, loukkaantumishistoriaan jne. Naisille on “naisten ohjelma” ja miehille “miesten ohjelma”. Tämän lisäksi ohjelman on saattanut laatia oman näkökulmansa puitteissa esim. fysioterapeutti, naprapaatti tms. ammattikunnan edustaja, mikä tuo välittömästi selkeän (ja monesti treenaajan kannalta väärän) painotuksen treeniohjelman rakenteeseen. Tämä tietenkin on täysin riippuvaista treenaajan tavoitteista. Netti on myös pullollaan treeniohjelmia, joiden perusongelma on yleensä tuo sama kuin edellä mainitussa: personoinnin puute. Osa ohjelmista on toki hyviä, osa erinomaisia, mutta ongelma on kuitenkin se, että aloitteleva treenaaja ei voi tietää, mikä toimii ja mikä ei.

Olen lukemattomat kerrat seurannut viereästä, kun fysioterapeutin koulutuksen saanut treenari tekee aloittelevalle treenaajalle ohjelman, jossa kaikki mahdolliset liikkeet tehdään joko bosu-pallon päällä tai jumppapalloon nojaten tai vaihtoehtoisesti sen päälle maaten. Tässähän ei ole mitään vikaa, jos päätavoitteena treenaamisessa on keskikropan lihasten aktivointi ja vahvistaminen monipuolisesti esim. selkävamman kuntoutuksessa. Sen sijaan jos/kun tavoite on vähintään 95 % tapauksista kehon muokkaaminen haluttuun suuntaan, ei näistä bosu- ja jumppapallohimputteluista ole minkään valtakunnan apua. Päin vastoin, kun kaikki fokus on keskikropan lihasten aktivoinnnissa, jäävät muut lihasryhmät täysin treenaamatta! Esim. kyykkyliikkeet jumppapalloon nojaten ja pienet pinkit käsipainot käsissä roikkuen eivät vahvista kuin “paatuneimman” kotirouvan reisiä, ja hänelläkin vain muutaman viikon ajan. Kuitenkin aivan liian moni naistreenaaja tekee tämäntyyppisiä ohjelmia kuukaudesta toiseen ja jopa vuodesta toiseen. Onko sitten ihme, että nämä treenaajat näyttävät edelleen samalta kuin aloittaessaan pari vuotta aikaisemmin?

Oma lukunsa onkin sitten se, että treenaajalla ei välttämättä ole ohjelmaa laisinkaan. Salille mennään fiiliksen mukaan silloin kun ehtii/jaksaa/huvittaa ja tehdään siellä sitten samalla periaatteella (ehtii/jaksaa/huvittaa) jotain. Vähän reisiojennuksia, vähän hauiskääntöä, vähän sitä ja tuota ja sitten suihkun kautta (edellyttäen että hommassa tuli edes hiki) kotiin. Lopputulos on tässäkin se, että treenaaja näyttää samalta kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen. Jos tavoitteena on kropan kehittäminen ja ulkoisen habituksen parantaminen, niin kutsuisin tätäkin “metodia” ajan haaskaukseksi.

Seuraavassa osassa käsittelenkin sitten järkevää tapaa rakentaa saliohjelma. Kommentoi vapaasti ja pistä palautetta tulemaan!

Kirjoituksen kuvalähde: http://www.flickr.com/photos/djrome/ / CC BY 2.0

Kommentit

4 kommenttia kirjoitukseen “Naiset ja kuntosaliharjoittelu – osa 3: Vääränlaiset tai puuttuvat saliohjelmat”
 1. Ari says:

  Neljäs osa on tulossa, toivottavasti vielä tämän vuoden aikana…! Käy “tykkäämässä” tuosta oikean reunan Facebook-nappulasta, saat tuota uutta juttua odotellessa säännöllisesti muita harjoitteluun ja ravintoon liittyviä vinkkejä.

 2. Melissa says:

  Onko jo olemassa osa. 4, järkevä tapa rakentaa saliohjelma?

 3. Ari says:

  Seuraava osa on tulossa 1-2 vkon sisällä. Työkiireet estävät tehokkaasti materiaalin tuottamisen tänne sivustolle… :)

 4. Maria Saarinen says:

  Onko se seuraava artikkeli (3. jälkeen) ilmestynyt?

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.