Tänään on keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Naiset ja kuntosaliharjoittelu – osa 2: Tavoitteet

May 4, 2010 kirjoittanut  
Aihepiiri: Treenaaminen

Tämä on toinen osa tätä juttusarjaa, jossa käsittelen naisten kuntosaliharjoittelua. Ensimmäisessä osassa käsittelin yleisellä tasolla suurimpia virheitä ja puutteita naisten kuntosalitreeneissä. Tässä osassa käyn läpi harjoittelun tavoitteita.

Seuraavassa lista yleisimmistä kuntosaliharjoittelun tavoitteista. Listan ei ole tarkoitus olla tyhjentävä vaan lähinnä suuntaa antava. Varmasti löytyy tavoitteita, joita ei tähän ole listattu. Tässä kuitenkin oma näkemykseni yleisimmistä tavoitteista (harjoittelijan sukupuolesta riippumatta):

 • kunnon kasvattaminen
 • laihtuminen
 • suorituskyvyn parantaminen jossain muussa urheilulajissa (esim. uinti, triathlon, jääkiekko, juoksu  jne.)
 • vahvemmaksi tuleminen
 • lihaksikkaammaksi tuleminen
 • ulkonäön parantaminen (tavoitteena näyttää paremmalta vaatteet päällä ja/tai ilman vaatteita)
 • kuntoutus (esim. jonkin urheiluvamman jälkeen)

Varmasti muitakin syitä löytyy (esim. yleinen kuntoilun halu, ystävien tapaaminen tms.), mutta tässä varmasti ne yleisimmät. Kaikilla treenaajilla tavoitteet eivät tietenkään ole samoja, mutta suurin osa salitreenaajista on taatusti paremman näköisen kropan perässä. Joka muuta väittää, valehtelee. Eikä siinä ole mitään pahaa – kun kroppa näyttää paremmalta, itsetuntokin saa “buustia” ja yleinen fiilis on heti parempi. Voidaan siis sanoa, että suurin osa naistreenaajista käy salilla siksi, että haluaa näyttää paremmalta. Toisin sanoen naisten kuntosaliharjoittelun tavoitteet ovat suurimmalla osalla treenaajista seuraavat:

 • ulkonäön parantaminen (pitää käytännössä sisällään myös seuraavat kohdat)
 • laihtuminen
 • kiinteämmäksi/lihaksikkaammaksi/vahvemmaksi tuleminen (ainakin “piilotavoitteena”)

Tavoitteen asettaminen

Kuntosaliharjoittelu on käytännössä tehokkain työkalu edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseen, mutta vain oikealla tavalla hyödynnettynä. Liian monet naistreenaajat käyvät salilla määrittelemättä ensin selkeästi tavoitettaan treenaamisen suhteen. Toisin sanoen “käydään salilla vähän jumppaamassa”.  Määrittele ensin tavoitteesi, tee suunnitelma treenaamisesta (tai käytä siihen treenaria tai muuta osaavaa apua) ja ala toteuttaa suunnitelmaasi. Hyvin yksinkertaista, mutta suurin osa treenaajista ei tätä kuitenkaan tee. Tässä tiivistettynä tähän liittyvät pointit:

 • Määrittele (ja hyväksy!) tavoitteesi salitreenaamisen suhteen. Jos tavoitteenasi on näyttää hyvältä, se on täysin hyvä ja arvokas tavoite eikä se ole tippaakaan “pinnallista”. Älä siis uskottele itsellesi, että tavoitteesi on “kohentaa kuntoa” jos oikea tavoitteesi on näyttää sikahyvältä uudessa kesämekossasi! Muille voit kertoa mitä haluat, vaikka tuon “kunnon kohottamisen”, kunhan pidät itse kristallinkirkkaana mielessäsi oikean tavoitteesi.
 • Suunnittele treenaaminen tavoitteesi mukaan. Jos/kun et itse osaa, kysy apua treenarilta tai muulta osaavalta taholta.
 • Toteuta suunnitelmasi! Tämä on se vaihe, jossa hiki ja joskus kyyneleetkin virtaavat, mutta jossa myös tuloksevat alkavat näkyä.

Seuraavassa osassa käsittelenkin sitten saliohjelmia. Kommentoi vapaasti ja pistä palautetta tulemaan!

Kirjoituksen kuvalähde: http://www.flickr.com/photos/djrome/ / CC BY 2.0

Jätä kommentti

Kerro mielipiteesi! Jos haluat liittää logosi tai kuvasi kommenttisi yhteyteen, voit hakea itsellesi gravatarin.